1635208022 Apple MacBook Pro 14 inch M1 Pro 2021 review Terugkeer van

Apple MacBook Pro 14-inch (M1 Pro, 2021) review: Terugkeer van de Mac

De Apple MacBook heeft een tumultueuze tijd gehad sinds 2016: hij verloor de meeste van zijn verschillende poorten ten gunste van een gestroomlijnde USB-C-ervaring; het worstelde om een ​​toetsenbord te bieden dat een goede type-ervaring bood; terwijl velen de aanwezigheid van de Touch Bar twijfelachtig vonden.

Dat leidde ertoe dat een aantal concurrenten probeerde in te spelen op haalbare alternatieven voor creatieve professionals die graag onderweg willen werken. Reactie van Apple? Twee nieuwe MacBook Pro-modellen met nieuwe beeldschermen, nieuwe processors, het verwijderen van de Touch Bar en een hele reeks poorten zijn weer terug.

Dus heeft Apple de fouten uit het recente verleden van zijn MacBook Pro rechtgezet, of heeft het proberen om eerdere beproevingen en beproevingen aan te pakken, ertoe geleid dat er nieuwe problemen zijn binnengeslopen? We hebben de 2021 MacBook Pro 14-inch, compleet met M1 Pro-processor, gebruikt om erachter te komen…

Een nieuw ontwerp

Afmetingen: 15,5 mm (H) x 312 mm (B) x 221 mm (D) / Gewicht: 1,6 kg Poorten: HDMI 2.0, 3,5 mm-aansluiting, 3x USB-C/Thunderbolt 4, SDXC-sleufVerkrijgbaar in Zilver of Space GreyTouch ID-vingerafdrukscannerWi- Fi 6 (802.11ax)Geen Touch Bar

De MacBook Pro is nog steeds een grijze aluminium plaat, maar het ontwerp voor 2021 is veel vierkanter van vorm en benadering, en verliest die terugwijkende rondingen en dunne randen van vroeger. De overstap naar een 14-inch scherm betekent ook dat het een groter en zwaarder apparaat is geworden – of er is ook een nog groter 16-inch model beschikbaar als je supersize wilt gaan.

Dankzij de verkleining van de rand rond het scherm – en de introductie van een inkeping, ja je leest het goed – is de algehele toename in grootte echter nauwelijks merkbaar. We konden op kantoor nog steeds een aantal zachte laptoptassen en -tassen gebruiken die we gebruiken voor een ouder 13-inch MacBook Pro-model.

1635208021 633 Apple MacBook Pro 14 inch M1 Pro 2021 review Terugkeer van

De MacBook Pro staat nu op vier redelijk stevige poten – die gemakkelijk kunnen worden aangezien voor lenzen aan de achterkant van een iPhone – en dat tilt de laptop op van elk oppervlak waarop u werkt.

Dit zal zijn voor een betere warmteafvoer – niet dat we hebben gevoeld dat deze MacBook Pro te heet wordt in zijn nieuwe M1 Pro-processorvorm – en de behoefte aan verbeterde koeling wordt verder gevonden in drie grote ventilatieopeningen aan de onderkant van de behuizing. Er is één ventilatieopening aan de achterkant onder het schermscharnier die lucht afvoert, terwijl twee zijopeningen lucht naar binnen zuigen.

Hoewel we nog geen problemen hebben ondervonden, maken die twee zijopeningen ons wel zorgen. De sleuven meten 3 mm x 100 mm en hebben, voor zover we kunnen zien, geen beschermend gaas om te voorkomen dat stof, vuil, zand of ander afval binnendringt.

Als u van plan bent dit werkpaard te gebruiken op een locatie waar de omgeving niet altijd zo ongerept is als uw kantoor, kan dat een probleem zijn zonder verdere bescherming. Simpel gezegd, de laptop is niet zo verzegeld als eerdere modellen.

1635208021 896 Apple MacBook Pro 14 inch M1 Pro 2021 review Terugkeer van

Wat ook heel anders is dan elke MacBook Pro die sinds 2016 is uitgebracht, is de toevoeging van verschillende poorten om het aansluiten op uw apparaten gemakkelijker te maken – veel gemakkelijker. Het is alsof je het verleden binnenstapt terwijl je de toekomst binnenstapt, want de havens zijn echt terug.

Aan de ene kant van het chassis vind je een MagSafe-oplaadaansluiting (ja, de speciale oplaadpoort keert terug), twee Thunderbolt 4 (USB-C) poorten en een 3,5 mm koptelefoonaansluiting. Aan de andere kant is er de HDMI 2.0-poort (niet 2.1), nog een Thunderbolt 4 (USB-C) poort, en iets waar fotografen zullen juichen – een SD-kaartsleuf.

De poorten zijn dicht opeengepakt, maar er zijn USB-C-opties aan beide kanten om te helpen als je tegelijkertijd moet opladen en een dongle moet gebruiken. Dat is het voordeel van een speciale oplaadpoort, maar de USB-C-poorten kunnen worden gebruikt om op te laden als dat alles is wat je bij de hand hebt – ze zijn gewoon niet zo snel bij het opladen als MagSafe.

1635208021 863 Apple MacBook Pro 14 inch M1 Pro 2021 review Terugkeer van

Open het deksel en het is ook hier allemaal verandering. De Touch Bar is weggegooid – hij was zogenaamd geliefd bij velen, maar duidelijk niet genoeg om te blijven bestaan ​​- en op zijn plaats is een rij fysieke functietoetsen van volledige grootte, die je snel toegang geven tot alle relevante bedieningselementen die je nodig hebt, zoals het aanpassen van het volume en de helderheid van het scherm.

Voor codeurs is de ESC-toets nu anderhalve grootte, waardoor het nog gemakkelijker is om op te drukken, en zelfs de Touch ID-knop (die blijft) is groter en gemakkelijker te gebruiken voor snelle vingerafdrukaanmelding. Het toetsenbord zelf is geplaatst in een dubbel geanodiseerde zwarte put. Het is slim, maar heeft nog steeds last van lichtlekkage van de zwartverlichte toetsen. Het trackpad blijft even groot.

Een nieuw scherm

14,2-inch Liquid Retina XDR Mini LED-display
3024 x 1964 resolutie1600 nit maximale helderheidProMotion-technologie tot 120Hz1080p FaceTime HD-camera, f/2-diafragmaGeïntegreerd in inkeping

Het beeldscherm is helemaal nieuw voor de MacBook Pro, maar niet nieuw voor Apple. De MacBook Pro 2021 wordt geleverd met een 14,2-inch Liquid Retina XDR mini LED-display.

Het biedt een geweldig contrast en de gebruikelijke reeks van Apple’s weergavetechnologieën – inclusief P3-breed kleurengamma, tot 1600 nits piekhelderheid en True Tone adaptieve kleurcorrectie – terwijl ProMotion 120Hz snel vernieuwende technologie voor het eerst naar de MacBook Pro komt .

1635208021 400 Apple MacBook Pro 14 inch M1 Pro 2021 review Terugkeer van

Als dat allemaal bekend in de oren klinkt, komt dat omdat het dezelfde schermtechnologie is die de iPad Pro-reeks aandrijft, en de resultaten zijn adembenemend – of u nu werkt aan een videobewerking, foto’s corrigeert, uw favoriete tv-programma onderweg bekijkt of gewoon aan het surfen bent het web.

Het ProMotion-display van Apple maakt alles op het scherm aanzienlijk vloeiender, vooral als je snel scrolt of veel beweegt. De mogelijkheid om de verversingsfrequentie indien nodig te wijzigen, betekent dat u mogelijk ook de levensduur van de batterij kunt verlengen.

Het 14,2-inch scherm past in het nieuwe model vanwege een verkleining van de rand rond het scherm. Hij is nu overal aanzienlijk dunner, maar er is een addertje onder het gras: de nieuwe 1080p FaceTime HD-camera is groter dan de rand waarin hij zich bevindt, wat resulteert in een inkeping die gebruikers van iPhone X of nieuwer zullen kennen. Ja: een scherm met inkepingen op een laptop.

1635208021 908 Apple MacBook Pro 14 inch M1 Pro 2021 review Terugkeer van

Als dat ingewikkeld of ongemakkelijk klinkt, is het dat eigenlijk niet. De inkeping bevindt zich in de menubalk bovenaan het scherm en hoewel je de muisaanwijzer erachter kunt verliezen, kun je er geen venster achter plaatsen, zelfs niet als je naar de modus voor volledig scherm gaat. Het interfereert ook niet met video’s op volledig scherm, en als je kiest voor een donkerdere bureaubladachtergrond of werkt met apps op volledig scherm, is de kans groot dat je het niet eens merkt.

Waarom heeft Apple het dan gedaan? Het gaat er echt om meer schermruimte te krijgen en in plaats daarvan de eerder bezel voor de menubalk te gebruiken, links en rechts van de inkeping.

Een nieuwe processor, geheugen en meer

M1 Pro- en M1 Max-processoroptiesTot 64 GB verenigd geheugen Tot 8 TB SSD-opslagZes luidsprekers

De overstap van Apple naar zijn eigen silicium gaat een versnelling hoger met de introductie van de M1 Pro- en M1 Max-processors. De M1 Pro beweert twee keer zo snel te zijn als de M1 die in 2020 werd gelanceerd, terwijl de M1 Max weer twee keer zo snel is.

De 14-inch MacBook Pro wordt geleverd in twee kant-en-klare opties: er is een instapmodel M1 Pro met 8-core CPU en 14-core GPU, of (zoals beoordeeld) een M1 Pro met een 10-core CPU en 16 -Kern-GPU. Degenen die meer vermogen nodig hebben, kunnen upgraden naar de M1 Max, maar upgraden kan vrij snel prijzig worden.

1635208021 581 Apple MacBook Pro 14 inch M1 Pro 2021 review Terugkeer van

Beide 14-inch modellen worden standaard geleverd met 16 GB unified memory. Dat kan ook worden geüpgraded naar 32 GB (zoals beoordeeld). Er is ook een optie van 64 GB, maar daarvoor is de M1 Max vereist.

Unified Memory, voor het eerst geïntroduceerd naast de M1-processor, zorgt ervoor dat het systeemgeheugen kan worden gedeeld waar nodig in plaats van in silo’s voor de grafische kaart of de processor. Het is een veel efficiëntere manier om dingen te doen en betekent dat zodra een app of game is geladen, deze toegang heeft tot al dat geheugen om voor zichzelf te gebruiken.

In het geval van een videobewerkingspakket betekent dit bijvoorbeeld dat er aanzienlijk meer geheugen is om mee te werken in vergelijking met eerdere MacBook Pro-modellen. Het 2020-model had 8 GB tot 16 GB aan uniform geheugen beschikbaar. Het 2019-model (dus pre-M1) had tot 32 GB RAM en 4 GB voor de grafische kaart.

U begrijpt dus waarom creatieve professionals enthousiast zullen zijn over het vooruitzicht van een 64GB-optie. Het betekent de mogelijkheid om grote bestanden te openen die voorheen onderweg ontoegankelijk waren.

Al die kracht, gecombineerd met snellere SSD’s – die overigens uitbreidbaar zijn tot 8 TB, ja acht terabyte – betekent dat het werken met grote bestanden geen probleem mag zijn. En van wat we hebben getest, lijkt niets de 14-inch MacBook Pro te deren.

1635208021 74 Apple MacBook Pro 14 inch M1 Pro 2021 review Terugkeer van

Deze machine lacht om grote bestanden en veeleisende apps. Tijdens het testen wordt een bioscoop 4D-bestand van 31 GB vrijwel onmiddellijk geopend en kunt u effecten in realtime weergeven. We konden het niet eens openen op ons M1-aangedreven 13-inch model. Evenzo wordt een Pro Logic-bestand met 1594 sporen in minder dan 20 seconden geopend.

Degenen die video onderweg willen bewerken, zouden ook geen probleem moeten hebben. De M1 Pro kan tot 20 streams van 4K ProRes-beelden tegelijkertijd aan, terwijl de M1 Max 30 streams aankan.

En daar houden de energie-gekke specificaties niet op. Met de M1 Pro-modellen kunt u maximaal twee Pro Display XDR’s aansluiten, terwijl de M1 Max maximaal drie Pro Display XDR’s en een 4K-tv kan aansturen.

Elders is er een array met drie microfoons voor het opnemen van audio en een geluidssysteem met zes luidsprekers dat Apple’s Spatial Audio ondersteunt. Het klinkt aanzienlijk beter dan eerdere MacBook Pro-modellen, en is meer dan goed genoeg om projecten af ​​te spelen waar je aan werkt of alleen als het aan het einde van de dag is en je zin hebt om naar een show of film te kijken.

Een nieuwe MagSafe 3-oplader

Batterijlevensduur tot 17 uurSnel opladen Instapniveau moet stroomadapter upgraden

Al dat vermogen vereist veel batterij – en de MacBook Pro 14-inch lijkt het in schoppen te hebben. Dit is gedeeltelijk de reden waarom het apparaat nog eens 200 gram zwaarder is dan het 13,3-inch model.

Er is potentieel voor maximaal 17 uur videoweergave op volledig scherm – dat is zeven meer dan het 13-inch model – of 11 uur draadloos internetten. Die levensduur van de batterij varieert natuurlijk, afhankelijk van wat u met de machine doet, maar we kunnen de batterij gelukkig een dag lang gebruiken om een ​​combinatie van zware en lichte taken uit te voeren.

1635208021 824 Apple MacBook Pro 14 inch M1 Pro 2021 review Terugkeer van

Je kunt de batterij opladen via een van de drie Thunderbolt 4-aansluitingen, zoals MacBook Pro-gebruikers sinds 2016 doen, of via de nieuwe meegeleverde gevlochten MagSafe-oplaadkabel in de doos – waarmee je toegang hebt tot snellaadtechnologie.

Snel opladen voor het 14-inch model is echter alleen mogelijk met de veel grotere 96W-oplader. De configuratie op instapniveau bevat dit niet in de doos (het is de standaard 67W-versie), dus je moet het als accessoire toevoegen als je het wilt. Configuraties op een hoger niveau bevatten echter standaard de 96W-oplader, dus dat is iets om in de gaten te houden.

Dat snelladen is het echter waard. Je gaat van nul naar 50 procent in iets minder dan 30 minuten – een aantal dat we kunnen garanderen.

macOS Monterey-besturingssysteem

Nieuwe functies Universele besturing komt pas later Geen exclusieve MacBook Pro-functies

Apple’s macOS krijgt ook een update. Nu op versie 12, of Monterey, brengt het besturingssysteem een ​​aantal nieuwe functies met zich mee – en veel die op de iPhone en iPad lijken. Dat omvat functies zoals betere FaceTime-besturingselementen, Focus, Quick Notes, wijzigingen in Safari, Shortcuts en Universal Control wanneer het later dit jaar uiteindelijk wordt gelanceerd. In tegenstelling tot een nieuwe iPhone of Apple Watch zijn er geen exclusieve MacBook Pro-softwareverbeteringen.

macOS Monterey-systeemvereisten: welke Macs ondersteunen macOS 12?